Kuin kotiin olisi tullut

,

Asunnon etsintä uudessa paikassa on aina haasteellista. Varsinkin minulle. Samat olivat kokemukset Bostonissakin vuoden 2019 keväällä. Lopulta sen kuitenkin heti tietää, kun se oikea vaihtoehto osuu kohdalle. Monen asuntonäytön jälkeen täällä Varsovassakin kävi niin. Saimme uuden kodin avaimet maanantaina ja muuton saimme järjestettyä eilen. Muutama Uber-reissu siihen tarvittiin. Sitä ennen piti tietysti tehdä pakollinen keikka Blue City -ostoskeskuksen Ikeaan (kuinkas muuten?), josta saimme hankittua pakolliset liinavaatteet, täkit ja tyynyt ja muuta välttämätöntä. Näillä pärjää siihen asti, kun saamme pienen muuttokuorman Suomesta täydennykseksi.

Tämä asunto sijaitsee Powiślen alueella, ja Veiksel-joen kilometrien pituinen rantabulevardi on kivenheiton päässä. Asunto on meistä tosi kaunis ja moderni. Se tuntuu kodikkaalta jo nyt. Läpitalon huoneiston ikkunoista näkee molempiin suuntiin vehreän sisäpihan, eikä liikenteen melu kuuluu asuntoon ollenkaan. Vähemmästäkin se ihminen on onnellinen. Alue on mukava ja rauhallinenkin, vaikka joen rantabulevardilla riittää vilskettä varsinkin näin kesäaikaan. Lähellä on kivoja kahviloita, ravintoloita ja puistoalueita, kuten Varsovan yliopiston kirjaston ihana puisto. Siellä on kauniita kukkaistutuksia ja suuria vehreitä puita, joiden varjoon voi paeta kesähelteitä. Ihan vieressä on myös päheä, uusi Elektrownia Powiśle -ostoskeskus, jossa on mm. ruokahalli, ravintoloita ja pikkuliikkeitä.

Varsovan yliopiston kirjasto on hauskannäköinen rakennus.
Kirjaston rehevässä puistossa on mukava vaellella.

Nyt, kun tuo asunnonetsinnän paine helpotti, on ihan mukava ottaa vähän rennommin. Viime viikonloppu olikin yhtä kävelymaratonia, kun tutustuimme kolmeen eri kaupunginosaan jalkaisin. Edellinen asuntohan oli keskikaupungilla, joten päätimme tsekata nuo muutamat alueet ihan uteliaisuuden vuoksi (Zoliborz, Praga ja Saska Kępa, joista kaksi viimemainittua ovat Veiksel-joen toisella rannalla). Viehättäviä kadunpätkiä ja kuppiloita niistäkin löytyi, mutta asuinalueina ne eivät juuri houkutelleet. Pitää käydä kuitenkin tutustumassa noihinkin paremmin. Nyt tuli varsinkin Pragassa pieni kulttuurishokki, kun emme tainneet osua niihin osiin, joita etukäteen oli tarkoitus katsella. Jos olisi biletyksen tarve, niin ainakin tuonne Pragaan varmaan illalla kannattaisi suunnistaa. Sen verran monta baaria osui silmiin.

Taisin aikaisemmin marista, että täällä Varsovassa ei tunnu olevan oikein kunnon ruokakauppoja. Nyt täällä Powiślessa olen oivaltanut, että noiden vaatimattomien pikkukauppojen lisäksi kaupungissa on erikseen kala- ja lihakauppoja pienissä kivijalkaliikkeissä ja lisäksi vihannes- ja hedelmäkauppoja tai -kojuja. Niissä on ihan kelpo valikoima. Ostettiin tänäänkin iso pussillinen vihanneksia ja hedelmiä, ja vaivaiset viisi euroa maksoi. Tietysti on myös ihania leipomo-kahviloita, joista voi hakea tuoreet leivät aamiaiselle. Se on kuulkaas, kuin Etelän lomamatkalla olisi.

Tästä tuppaa tulemaan tavallistakin tylsempi postaus. Ehkä se johtuu siitä, että nyt on niin seesteinen ja helpottunut olo. On kuin olisi kotiin tullut.