Brelaan tahtoisin vielä palata

,

Muistellaanpa vielä hetki syyskuista Kroatian reissua. Jatkoimme lomaviikon lopulla matkaa Korčulan kauniilta saarelta vielä pariksi yöksi Makarskan rivieralla sijaitsevaan Brelan kylään. Ajomatkalla saimme ihailla kauniita merimaisemia ajoittain jopa upeassa auringonpaisteessa, joka taas hetken kuluttua vaihtui rankkasateeseen.

Matkantekoa viivästytti sateen ohella moottoripyöräonnettomuus, joka pysäytti liikenteen pitkäksi aikaa. Tulipa taas todistettua myös ihmisluonteen raadollisuus. Moni autoilija ei malttanut jonossa odetella, vaan säntäsi kohti onnettomuuspaikan sinisinä vilkkuvia hälytysajoneuvojen valoja tilannetta tutkimaan, kännykät valmiina tietenkin. Jopa äidit pienine lapsineen hortoilivat pitkin ajokaistoja, mikä taas aiheutti uusia vaaratilanteita, kun liikenne lopulta pääsi palaamaan ennalleen. En voi käsittää.

Makarskan riviera on meille entuudestaan tuttu. Lomailimme vuosia sitten Makarskan kaupungissa, mutta Brela jäi silloin näkemättä. Kuten odottaa saattoi, sää ei meitä alkuun suosinut – olimmehan varanneet huoneen ihanasta beach housesta, jonka hulppealta terassilta avautui upeat merimaisemat. Story of my life... Talo sijaitsee reilun kilometrin kävelymatkan päässä Brelan kylästä, erittäin rauhallisella alueella. Talosta vie alas rantaan jyrkähköt portaat, 232 askelmaa muistaakseni. Alhaalla rantapromenadin varrella on vieri vieressä toinen toistaan hurmaavampia hiekkarantaisia poukamia, joilta pulahtaa turkoosiin veteen vilvoittelemaan. No, tällä kertaa tasainen sade piti huolen siitä, ettei tullut ihan pakottavaa tarvetta aaltoihin pulahtaa.

Itse Brelan kylä ei mitenkään sävähdyttänyt, mutta ihastuimme ikihyviksi sen rantapromenadiin ja erityisesti majapaikkaan. Beach housen oli remontoinut lomailijoiden käyttöön brasilialais-argentiinalainen perhe, jolla on sukujuuret Kroatiassa. Talossa on erikokoisia, kauniisti eri teemoin remontoituja huoneistoja, joista kaikista on näkymä merelle. Lisäksi talossa on vieraiden käytössä grillausalue ja oma uima-allas, infinity-maisemilla tietenkin. Isäntä piti myös baaria auki aina kotona ollessaan. Vaimo ja perheen kaksi lasta olivat parhaillaan perhesyiden vuoksi Brasiliassa, mikä tietysti herkisti heitä kovasti ikävöivää isäntää.

Majoituspaikka on saanut vierailtaan poikkeuksellisen loistavat arviot, eikä syyttä. Vastaavaa vieraanvaraisuutta ja ystävällisyyttä harvoin kokee. Isäntä oli vilpittömästi pahoillaan, kun sää ei meitä suosinut. Eihän se hänen vikansa millään tavalla ollut, mutta toki häntäkin harmitti, kun paikka ei sateella täysin päässyt oikeuksiinsa. Hän oli rantatalostaan ja sen ympäristöstä todella ylpeä, täysin ansaitusti.

Kyllä me alueen potentiaali lomakohteena säästä huolimatta hyvin ymmärrettiin. Onneksi toisen päivän iltapäivällä aurinkokin tuli esiin, ja rantapromenadia pitkin oli ihana kuljeskella ja ihailla pinjapuiden välistä pilkistävää turkoosia merta. Näin sesongin lopuilla rannoilla ei ollut tungosta, mutta luultavasti tilaa riittäisi myös lomakautena. Nappivalinta aktiiviselle lepolomalle.

Isännän vinkeillä löysimme kylästä myös parhaat ravintolat, joissa oli sekä erinomainen ruoka että miellyttävä ilmapiiri. Ja käsittämättömän edullinen hintataso, jos vaikka Korčulan ravintoloihin vertaa.

Ulkona syöminen on meille aina iso osa lomamatkan sisältöä, joten hyviä makuelämyksiä osaa kyllä arvostaa. Tätä rantaravintolaa suositellessaan majapaikkamme isäntä vinkkasi erikseen sen jälkiruuasta. Se oli kuulemma keittiön erikoisuus ja todellakin kuin taideteos. Minulla ei ole aavistustakaan, mitä kaikkea annos sisälsi, mutta kaunis se oli ja vei kielen mennessään.

Illan hämärtyessä rantapromenadi näyttäytyi eri valaistuksessa edelleen niin kauniina. Meren pintaan heijastuva kuunsilta loi melkein maagisen tunnelman. Jopas tässä vallan runolliseksi äityy.

Lähtöaamu valkeni aurinkoisena, ja parvekenäkymät olivat vihdoinkin toivotunlaiset. Merimaisemat rauhoittavat, ja sisämaassa syntynyt sielu ei niihin kai koskaan kyllästy.

Majapaikan isäntä toivotti meidät lämpimästi tervetulleiksi uudelleen, jos hän vain saa perheensä maailmalta takaisin ja siten voi jatkaa majoitustoimintaa ensi kaudellakin. Hän lupasi olla meihin heti yhteydessä, kun tilanne selkiintyy. Meille jäi vahva tunne siitä, että jos vain hengissä pysytään, niin Brelan ihana beach house voisi olla meille loman tukikohta myös ensi syksynä.

Brelasta on vain lyhyt matka Splitin lentokentälle. Saimme ehdotuksen mukavasta pysähdyspaikasta, jossa kannattaisi pistäytyä kahvilla. Hupaisaa, että kävimme samaisessa Omišin kaupungissa kahvilla jo tulomatkalla, mutta ilman isännän antamia vinkkejä emme varmaan olisi vieläkään tajunneet poiketa syvemmälle tämän historiallisen vanhan kaupungin viehättäville kujille. Ihan yllätyksenä tuli, että sieltä tällainenkin osa löytyi. Itse asiassa lomapaikan isäntä kertoi jo keksineensä meille erityisohjelmaakin seuraavalle vierailullemme. Omišin kaupungin lähellä olevan Cetina-kanjonin joella olisi kuulemma mieleenpainuvia kanoottiretkiä tarjolla…